Wszyscy potrzebujemy kontaktu. Organelle komórkowe także...
23 stycznia 2017, 12:34Naukowcy dokonali przełomu w zakresie ustalenia, jak poszczególne przedziały lub organelle komórkowe wchodzą ze sobą w interakcje. Udało im się rozpracować, jak na poziomie molekularnym współpracują ze sobą peroksysomy i siateczka śródplazmatyczna (ER).
Pewne insektycydy naśladują melatoninę i zwiększają ryzyko cukrzycy
20 stycznia 2017, 13:48Wystawienie na oddziaływanie insektycydów, które wiążą się z zarządzającymi zegarem biologicznym receptorami melatoninowymi, zwiększa ryzyko chorób metabolicznych, np. cukrzycy.
W dziejach życia takiej nici DNA jeszcze nie było
20 stycznia 2017, 11:15Naukowcy z PAN-u odcisnęli fragment pojedynczej nici DNA. Otrzymany negatyw pozostawał chemicznie aktywny i był zdolny do przyłączania odpowiednich zasad nukleinowych tworzących kod genetyczny.
Tak odpychająca, że krew nie siada...
19 stycznia 2017, 16:36Superhemofobowa powierzchnia zmodyfikowanego tytanu, która "odpycha" krew, może znaleźć zastosowanie w implantach medycznych.
Dostęp na ekg.
19 stycznia 2017, 12:22Amerykańscy naukowcy zaproponowali, by elektroniczne dane zdrowotne pacjentów chronić ich własnym biciem serca.
Siedzący tryb życia przyspiesza starzenie
19 stycznia 2017, 10:58Siedzenie i mała aktywność fizyczna przyspieszają biologiczne starzenie.
Pozostałości kompleksu obronnego potwierdzają relacje Starego Testamentu
19 stycznia 2017, 10:53W izraelskiej dolinie Timna, gdzie wedle niektórych znajdowały się słynne kopalnie króla Salomona, odkopano pozostałości po stajniach, fortyfikacjach oraz dowody świadczące o prowadzeniu długodystansowego handlu. Znalezisko datowane jest na czasy królów Dawida i Salomona, czyli na X wiek przed Chrystusem.
Chorzy z zespołem metabolicznym potrzebują więcej witaminy E
19 stycznia 2017, 06:32Chorzy z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy E.
Przeklinający prawdę ci powie
18 stycznia 2017, 12:58Ludzie, którzy często przeklinają, są uczciwsi.
Najlepsze restauracje podają nie to, co zamówił klient
18 stycznia 2017, 12:49Badania przeprowadzone w 26 wysoko ocenianych restauracjach serwujących sushi w Los Angeles wykazały, że niemal w połowie przypadków podawano tam inne ryby, niż zamówił klient. Połowa z tego, co zamówiliśmy, nie jest tym, czym miała być - mówi główny autor badań profesor Paul Barber z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA)